Araç Arızası Ve Arıza İşaretleri (Tümü)

Araç Arızası Ve Arıza İşaretleri (Tümü) - 5scarrental

Blog

Araç Arızası Ve Arıza İşaretleri (Tümü)


Araç Arızası Ve Arıza İşaretleri (Tümü)

Araç Arızası Ve Arıza İşaretleri (Tümü)

Taşıt ile ilgili birçok unsurun sorun yaşamadan çalıştığını anlamak için araba göstergeleri ile ilgili doğru bilgilere sahip olmak gerekiyor. Bu taşıt arıza işaretleri bir yolculuk yapıldığında yolcunun güvenliğini sağlamak aynı zamanda taşıtın daha büyük arızalar yaşanmaması için arıza işaretlerinin kontrol edilmesi yolcuya zaman kazandırılması için son derece önem arz etmektedir. Bir taşıtta bulunan araç ikaz ışığı 20'yi geçmektedir. Ancak araç ikaz ışıklarının anlamları tam olarak insanlar tarafından bilinmediği için bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. 

 Araçlarda ki Gösterge Paneli Uyarı Lambaları Hakkında 

Sürücülerin sürüş ve yolcu güvenliği için son derece önemli olan uyarı lambaları dikkate alınmalıdır. Taşıt arıza lambaları olarak ta bilinen bu göstergelerin birçoğu evrenseldir. Taşıtın modeline göre hem işaretler de hem de bulunan yerlerinden dolayı bazı değişiklikler olmaktadır. Her taşıt için ayrı ve özel olarak hazırlanan kullanım aynı zamanda bakım kılavuzu içerisinde taşıt işaret ve göstergeleri hem resimli hem de yazılı olarak anlatılmıştır. Taşıt içi işaretlerin önem derecelendirmeye göre renklendirme sistemi ile gösterilmiştir. 

Taşıt işaretlerinde kırmızı, yeşil, mavi ve kehribar renkler kullanılır. Çok acil bir sorun yaşadığında kırmızı göstergeler, daha az acil durumlarda bulunan durumlarda ise mavi ve yeşil araba ikaz işaretleri kullanılmaktadır. Örneğin mavi ve yeşil yanan uyarı lambalarında düşük ön cam yıkma sıvısına benzer uyarılarda yanar. Bu uyarı işaretler akaryakıtla çalışan araçlar için geçerlidir. Elektrikli araçlar ise bunlardan tamamen farklı olup araç gösterge lambaları son derece farklılık göstermektedir. Bu taşıtlar yüksek teknolojili motor tasarımlarından dolayı az uyarı lambalarına sahiptir. 

Tüm araçlarda, motor yönetim lambası ya da yağ basıncı ikaz lambası gibi farklı sistemlerle çalışan aynı zamanda çeşitli gösterge paneli uyarı ışıkları bulunmaktadır. Birçok araçta, kontak açıldığında bu lambalar birkaç dakika görünüp, daha sonra kısa bir süre sonra sönmektedir. Bu ikaz ışıklarından birkaçı motor çalıştığı sırada yanık kalması durumunda sorun yaratabilir. 

Araç İşaretleri Nelerdir?

Her taşıtta mutlaka araç gösterge paneli bulunmaktadır. Bu panel üstünde rahatça görülebilecek bir pozisyona yerleştirilen hararet, devir, hız, yakıt, kilometre sayacı vb. işaretler bulunmaktadır. Bu işaretler sürüş sırasında dikkat edilmesi gereken işaretler olduğu için sürücü taşıt gösterge paneline baktığı anda gözle görülebilecek bir şekilde bu işaretler fark edilmektedir. Arabanın ön kısmında simge şeklinde bulunan ve normalde yanmayan taşıt arıza işaretleri vardır. 

 - Araç Arıza Lambaları

- Güvenlik

- Uyarı

- Aydınlatma

- Genel

- Gelişmiş Göstergeler

olarak sınıflandırmak mümkündür. 

Uyarı işaretlerinde bulunan; hararet uyarı lambası, lastik basınç lambası, hava yastığı uyarı lambası, süspansiyon amortisörü uyarı lambası, ABS uyarı lambası, fren balatası uyarı lambası, fren balatası uyarı lambası, fren hidroliği uyarı lambası, tıkanmış hava filtresi uyarı lambası, ESC/EPS uyarı lambası, lastik basınç uyarı lambası, yağ basıncı uyarı lambası ve akü uyarı lambası gibi işaretler bulunmaktadır. 

Aydınlatma panel işaretleri taşıt ışıkları hakkında bilgi verir. Bu işaretler kısa far, uzun far, yağmur uyarı göstergesi, ışık ikaz göstergesi, sis lambası gibi göstergeler taşıtın farklı farklı çeşitlendirmelerinden oluşmaktadır. 

Genel gösterge işaretlerine bakıldığında bu işaretler; Ön cam, sıvı uyarı lambası, ön cam buğu, arka cam buğu uyarı lambası, düşük yakıt uyarı lambası, açık kapı uyarı lambası, açık kaput uyarı lambası gibi işaretler bulunmaktadır. 

Gelişmiş gösterge işaretleri çoğu araçta bulunmaz. Bu işaretler; orta aynı zamanda üst segment taşıt modelleri ile birlikte yer almaktadır. Aynı zamanda bu gelişmiş gösterge işaretleri taşıt paketlerine bağlı kalmakla birlikte farklılık gösterebilir. Listelenen bu taşıt işaretleri taşıtların yakıt veya vitesli olup olmadığına da ayrıca dikkat etmektedir. Dizel taşıtlarda genellikle motorun özelinde farklı taşıt arıza lambaları bulunmaktadır. Otomatik vites taşıtlarında taşıtın vites özelliklerine uygun taşıt ikaz lambaları ayrıca bulunmaktadır. 

Araç Arıza İşaretlerinin İçerdiği Anlam

Taşıt uyarı işaretlerinin anlamını bilmek sürücülerin sürüş güvenliği için son derece önem taşımaktadır. Sürücülerin sürüş sırasında tehlike yaratan uyarı ışıkları bunlardır;

 

Motor Kontrol Uyarı Lambası

Taşıtta motor arızası olduğunu ve müdahale edilmediği takdirde bazı sorunlardan dolayı yanabilir. Bu yüzden en kısa sürede servise gidilmesi gerekmektedir.

 

 

Yağ Basıncı Uyarı Lambası

Taşıtta bulunan yağ seviyesinin azaldığı anlamına gelir. Bu yüzden mutlaka sürücü taşıttaki yağ seviyesini ve yağ basıncını kontrol etmelidir.

 

 

Lastik Basıncı Uyarı Lambası

Bir ya da daha fazla lastikte basınç problemi yaşadığını gösterir. Basınç gereğinden yüksek ya da düşük olabilir. Her iki ayrı durumda da sürücü sürüş güvenliğini tehlikeye attığı için basınç ayarının yapılması gerekmektedir. 

 

 

Hararet Uyarı Lambası

Bu uyarı lambası motorun fazla ısınmasında yanar ve soğutma sıvısı ile ilgilidir. Motor yanmaya başladığında taşıt durdurulmalı ve aracın soğuması beklenmeli aynı zamanda taşıtın suyu kontrol edilmelidir. 

 

 

Fren Hidroliği Uyarı Lambası

Fren hidrolik seviyesi olması gerekenden az ise motor yanar . Bu durumda taşıtın servise götürülmesi gerekmektedir. 

 

 

Fren Balata Uyarı Lambası

Fren balatalarının değiştirilmesi gerektiğini belirtir.

 

 

ABS Uyarı Lambası

ABS ikaz sisteminde herhangi bir arıza meydana geldiğinde yanar ve araç ilgili servise götürülmelidir. 

 

 

Hava Yastığı Uyarı Lambası

Hava yastığında sorun meydana geldiğini belirtir. Ve bu sistemin kontrol edilmesi gerekmektedir. 

 

 

Kaput Uyarı Lambası

Kaputun açık olduğunu ve kaput açık bulunduğundan dolayı taşıtın hareket halinde olması son derece ciddi sorunlar doğurmaktadır. 

 

Kiraladığım Araçta Arıza Durumlarında Yapılacaklar

Araç kiralama hizmetinden yararlanan kullanıcılar için önem taşıyan etkenlerden biri ise araçlarda oluşabilecek arıza durumlarıdır. Kiralanan araç ile arıza durumunda nasıl bir yol izlenmelidir. Genellikle kiralık araçlarda arıza durumlarının söz konusu olmasının sebebi ise araçların düşük modele sahip olması ile birlikte aşırı kilometre yapmış olmasıdır. Bu durumda 5s CarRental olarak konuyu tam anlamıyla ortadan kaldırıyoruz,  5s CarRental filosundaki tüm araçlar son model olup henüz ilk bakımları gelmemiş araçlardır. Oluşabilecek tüm arızalar ile alakalı ise 7/24 aktif olan 0850 360 06 55 numaralı telefon üzerinden ücretsiz yol yardımı alabilirsiniz. Rahat ve güvenli yolculuk için araç kiralama hizmetinde 5s CarRental’ı tercih edebilirsiniz.