Diferansiyel Nedir, Nasıl Çalışır? Diferansiyel Nedir, Nasıl Çalışır? - 5sCarRental

Blog

Diferansiyel Nedir, Nasıl Çalışır?


Diferansiyel Nedir, Nasıl Çalışır?

Diferansiyel Nedir, Nasıl Çalışır?

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama firması olarak bugünkü yazımızda diferansiyel nedir, nasıl çalışır? sorusunu cevapladık. Peki diferansiyel nedir, nasıl çalışır? Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

 

 Diferansiyel Nedir?

 

100 yılı aşkın bir geçmişe sahip temel otomotiv teknolojilerinden biri de diferansiyeldir. Diferansiyel nedir, nasıl çalışır? sorusuna açıklık getirmek gerekirse; bir araba dönüşte döndüğünde aracın devrilmemesi ve dönüş işleminin başarılı olması için iç ve dış tekerleklerin farklı hızlarda dönmesi gerekir. Bu işlevi sağlayan kısım diferansiyeldir.

 

 Diferansiyel Ne İşe Yarar?

 

Araba, yol boyunca düz bir çizgide hareket eder ve viraj üzerinde yay şeklindeki dairesel bir çizgide hareket eder.  Aynı zamanda, örneğin, sol tekerlek döndürülecekse, iç taraftaki sol tekerlek daha az hareket edecek ve dış taraftaki sağ tekerlek daha uzun bir yolda gidecektir. Diferansiyel, iki tekerlek arasında bulunur ve tekerleklere yarım pinyon mili ile bağlanır ve iki milin farklı hızlarda dönmesine izin verir. Diferansiyel nedir, nasıl çalışır? sorusu hakkında kısa bir açıklama yaptıktan sonra diferansiyelim görevlerini inceleyelim. 

 

 Diferansiyelin görevlerini aşağıdaki gibi sıralamak doğru olacaktır:

 

Gücü motordan tekerleklere aktarır. Motordan gelen dönme hareketi, vites kutusu vasıtasıyla diferansiyele iletilir.

 

Diferansiyel, onu bir dönüş açısıyla tekerleklere iletir.

 

Dönerken iç tekerleğin ve dış tekerleğin farklı hızlarda döndüğünden emin olun.

 

Kemerli yol kavisli olduğu için iç tekerleğin daha az, dış tekerleğin daha hızlı dönmesi gerekiyor.

 

Tekerleklerin devir sayısı diferansiyel tarafından düzenlenir.

 

Hızı motordan ayarlayın. Hız önce vites kutusu tarafından değiştirilir ve sonra diferansiyele aktarılır.

 

Diferansiyel, bu hızı direksiyon açısına göre değiştirir ve tekerleklere iletir.

 

Diferansiyel nedir, nasıl çalışır? konusundan sonra eğer araçta diferansiyel bulunmasaydı karşılaşacağımız sonuçlara göz atalım. 

 

Diferansiyel eğer var olmasaydı karşılaşılacak sonuçlar ise şu şekildedir:

 

Tekerlekler, motordan şanzımandan doğrudan aktarılan güçle aynı hızda dönecektir.

 

Virajın iç tarafındaki lastikler, dönüş sırasında aşırı yüke maruz kalacağından hızla aşınır.

 

Farklı hızlarda dönmedikleri için, viraj alma sırasında yol tutuş performansları çok zayıf olacak ve güvenli sürüşü tehlikeye atacaktır.

 

Diferansiyel Nerededir?

 

Önden çekişli bir araçta diferansiyel, ön aksın dişli kutusunda bulunurken, arkadan çekişli bir araçta diferansiyel, arka aksın orta bölgesinde yer alır. Son yıllarda giderek daha popüler hale gelen dört tekerlekten çekişli araçlar birden fazla diferansiyele sahiptir. Ön, arka ve tahrik mili olmak üzere 3 diferansiyel vardır.

 

 Diferansiyel Kısımları Nelerdir?

 

 - Şaft

 

Diferansiyeli dişli kutusuna bağlayan mil esnek bir yapıya sahiptir. Bunun nedeni, şanzımanın düz olmayan yollarda düz konumunu korumasını sağlamaktır. Hareket açısı değiştikçe, diğer parça olan evrensel mafsal devreye girer ve şaftın esnek bir şekilde hareket etmesine izin verir. İçi boş boru olarak tasarlanan şaftın etkili olabilmesi için uygun şekilde dengelenmesi gerekir. Bu diferansiyel ayarı yapılmazsa motorun hızına ve dönüşüne uyum sağlamaz, diferansiyel ve dişli kutusuna zarar verebilir.

 

 - Üniversal Mafsallar

 

Üniversal mafsal, şaftı diferansiyele bir dişli kutusu üzerinden bağlayan ve şaftın esnek bir şekilde hareket etmesini sağlayan bir bileşendir. Şaftın her iki ucunda birer tane vardır. Tabii ki şaft iki parçadan oluşuyorsa, üniversal mafsal sayısı üçe çıkarılır. Bu eklemler, sürücüye yoldaki çöküntüleri ve çıkıntıları hissettirmeyecek şekilde, genellikle + şeklinde esnek olmalıdır.

 

Diferansiyel nedir, nasıl çalışır? konusunu merak ettiklerinizi ve bilinmesi gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.  

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama Hizmeti

 

http://www.5scarrental.com adresinden İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama kapsamında hizmet veren tüm araçlarımıza ulaşabilirsiniz. 

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama kapsamında ulaştığınız araçları karşılaştırabilir ve sizin için en uygun fiyatlarla araç kiralayabilirsiniz. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama ile kiraladığınız aracı kullanmayacaksanız koşulsuz rezervasyonu iptal edebilme hakkına da sahip olursunuz. 

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama sayesinde araç sınıfına, araç markasına, aracın yakıt tipine, aracın vites tipine göre de seçimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama kapsamında son derece geniş kapsamlı araç listesi içerisinden dilediğiniz aracı seçmeniz ve bakımları düzenli yapılan araçları gönül rahatlığı ile kullanmanız mümkündür.

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama kapsamında detaylı bilgiye web sitemizden ulaşabilirsiniz.