EGR Valfi Nedir, Ne İşe Yarar? EGR Valfi Nedir, Ne İşe Yarar? - 5sCarRental

Blog

EGR Valfi Nedir, Ne İşe Yarar?


EGR Valfi Nedir, Ne İşe Yarar?

EGR Valfi Nedir, Ne İşe Yarar?

 

Benzin ve dizel motorlarının en önemli parçalarından biri de EGR valfidir. EGR valfi neredeyse içten yanmalı tüm motorlarda bulunur ve üreticiler EGR valfi olmadan motor tasarımı dahi yapamazlar. Artık önem taşımaya başlayan düşük emisyon değerleri için büyük katkısı vardır. Bu nedenle de EGR valfi vazgeçilmezdir ve EGR valfi nedir, ne işe yarar? sorusu gittikçe daha fazla sorulmaya başlanmıştır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama firması 5s CarRental olarak EGR valfi nedir, ne işe yarar? konusunda sizleri bilgilendirmek istedik. Peki EGR valfi nedir, ne işe yarar? 

 

EGR’nin açılımı Exhaust Gas Recirculation yani Egzoz Gazları Devirdaimi demektir. EGR valfi kullanışlı olmasından da dolayı İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama gibi işleri yürüten firmaların da araçlarında bulunmasını isteyeceği bir parçadır. EGR valfin amacı, silindirlerin içinden atılan egzoz gazının %6 ile kadar miktarını emme manifoldu üzerinden temiz havayla karışarak tekrar silindirler içerisine dönmesini sağlamaktır. Egzoz gazlarının kullanım miktarına motor beyni karar verecektir. Son dönemde genellikle elektronik olarak kontrol edilen EGR valfleri kullanılmaktadır.

 

 EGR Valfi Bozulduğunda Ne Olur?

Yukarıda açıklanan EGR valfi nedir, ne işe yarar? sorusundan sonra bu valf bozulursa ne olacağı da akılları kurcalayacaktır. EGR valfi sürekli bir miktar egzoz gazının geçişine maruz kaldığından dolayı zamanla biriken kurum sebebiyle kirlenmektedir. Bu kirlenmeden kaynaklı olarak gazın geçtiği kanalda tıkanma veya daralma meydana gelebilecektir. Bu durumda önemli sorunlara neden olabildiğinden bu sonuçlardan İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama gibi işler yürüten firmaların ve kişisel araç sahiplerinin de aşağıdaki sonuçlardan haberdar olması gerekecektir:

 

  • Yakıt tüketimi artışı
  • Emisyon değerlerinin yükselmesi
  • Motorun çalışma sıcaklığında artış
  • Motorun arıza ışığının yanması
  • Düzensiz olarak rölanti devri
  • Motorda sarsıntılı ve vuruntulu çalışma
  • Uzun süre bu halde kullanım sonucu motorda kalıcı hasar
  • Hızlanmalarda silkeleme ve performansta kayıp

 

Yukarıdaki belirtilerden biri veya birden fazlası birden gerçekleşebilir. Tıkanmanın tam tersi olup EGR valfi sürekli açık kalır ise yüksek miktarda egzoz gazı silindirler içine girecektir. Böylece yanma olması gerektiği gibi olmayacak ve motorda tıkanıklığa benzer problemler ortaya çıkacaktır. Bu yüzden valfin ne az ne de çok, tam olarak ayarlandığı ölçüde çalışması gerekmektedir. Bu yüzden EGR valfi nedir, ne işe yarar? sorusunun cevabını merak edenlerin bu ayardan da haberdar olması gerekecektir. Bu sorunları yaşayan kişisel araç sahibi ya da İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama işi yapan firma derhal yardım almalıdır.

 

Kirlenen EGR Valfi Temizlenebilir Mi?

Yukarıda açıklanan EGR valfi nedir, ne işe yarar? ve EGR valfi bozulursa ne olur? Sorularından sonra şimdi de kirlenmiş bir EGR valfinin temizlenip temizlenemeyeceği sorusunun cevabı açıklanacaktır. Bu tarz sorunları İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama firmaları veya kişisel araç sahipleri yaşayabildiğinden bu açıklamalar önem taşımaktadır.

 

Yukarıda anlatıldığı üzere egzoz gazının geçtiği kanala kurum birikme durumu olasıdır. Bu da borunun kirlenmesine ve tıkanıklığa neden olmaktadır. Bahsedilen kanallardaki kurum temizlenirse valf tekrar kullanılabilir hale gelecektir. Ancak uzun süre kurumun bu kanallarda kalması sonucu kirde sertleşerek taşlaşma oluşabilecektir. Bu taşlaşma az miktarda da olsa valfin düzgün çalışmasına engel olabilecektir. Valfin yerinden sökülmesi halinde ise mutlaka conta değişimi de gerekmektedir. Aksi takdirde EGR valfi nedir, ne işe yarar? Gibi soruların bir önemi kalmayacak ve valf kullanılmaz hale gelecektir.

 

Kirli valfin sonuçlarından kişisel araç sahipleri de İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama gibi işler yürüten firmaların sahiplerinin de haberdar olması gerekir. Aksi halde büyük problemler ortaya çıkabilecektir.

 

EGR Valfi İptal Edildiğinde Ne Olur?

Başta cevaplanan EGR valfi nedir, ne işe yarar? Sorusundan sonra önem arz eden bir diğer soru da egr valfinin iptal edildiğinde ortaya ne sonuçlar çıkacağıdır. Aslında EGR valfi iptal edildiğinde performansı törpüleyen önem arz eden bir etkisi oluşmamaktadır. Ancak bu valfin iptali halinde aracın egzoz muayenesinden geçememe gibi bir ihtimal mümkün olduğundan EGR valfinin iptal edilmesi doğru değildir. Kişisel araç sahipleri ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama gibi işler yapan firmaların bu sonuçlardan haberdar olması ve dikkat etmesi gerekmektedir.