Retarder Nedir, Ne İşe Yarar? Retarder Nedir, Ne İşe Yarar? - 5sCarRental

Blog

Retarder Nedir, Ne İşe Yarar?


Retarder Nedir, Ne İşe Yarar?

Retarder Nedir, Ne İşe Yarar?

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama firması olarak merak edilen retarder nedir, ne işe yarar? sorusu konusunda bir içerik ele aldık. Peki retarder nedir, ne işe yarar? Detaylar bloğumuzda. 

 

Retarder, araçta herhangi bir disk freni kullanılmadan aracın yavaşlatılmasını sağlayan bir fren sistemidir. Retarder fren sistemi ile araç sürtünmesiz şekilde yavaşlatılabilir. 

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama gibi hizmetlerini alabileceğiniz firmamız, sorularınızı yanıtlamak için hazır. 5s CarRental olarak retarder hakkında hazırladığımız yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

 Retarder Fren Sistemi

 

Retarder nedir ne işe yarar? sorusunun cevabı pek çok sürücü tarafından merak edilmektedir. Retarderin ne olduğunu daha iyi anlamak için diskli ve kampana frenler hakkında bilgi edinmemiz gerekmektedir.

 

 Diskli Ve Kampana Fren Sistemleri

 

Diskli frenler ve kampana frenler otomobillerde kullanılan fren çeşitleridir. Bu fren sistemleri arabalarda standart olarak gelmektedir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama hizmeti alınırken seçtiğiniz araçta hangi sistemin kullanıldığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Aklınızda bulunan her türlü soru için firmamıza istediğiniz zaman danışabilir ve gerekli bilgileri alabilirsiniz.

 

Diskli frenler veya kampana frenler otomobiller için uygun olsa da, ağır vasıtalar için yeterli değildir. Diskli veya kampana frenler bu araçlarda aşırı sürtünme ve ısınma problemlerine yol açan sistemlerdir. Isınma ve aşınma problemleri frenin hiçbir etkide bulunamamasına bile yol açabilir. Bu sebeple yolcu otobüsü, tır, kamyon gibi ağır vasıta araçlarda kullanılamazlar. Peki bu araçlarda hangi sistem kullanılmaktadır?

 

Retarder nedir ne işe yarar? konusunun içeriği tam da bununla alakalıdır. Ağır vasıtalarda retarder fren sistemleri tercih edilmektedir. Retarder nedir ne işe yarar? sorusuna cevap olarak, bu fren sisteminin oldukça güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında retarder sistemi ekonomik ve ağır vasıtalar üzerinde etkili bir frenleme sistemidir.

 

 Retarder Sistemin Kısa Tarihi

 

Retarder nedir ne işe yarar? konusunu daha detaylı inceleyelim. Retarder fren sistemi ilk olarak 1950’li yıllarda Voith şirketi tarafından geliştirilmiştir.

 

Retarder ilk başta sadece trenlerde kullanılmıştır. Daha sonraları Voith firmasına bu sistemi yolcu otobüslerinde de kullanmaları söylenmiştir. Retarderin ağır vasıtalar ile tanışması da bu olay ile mümkün olmuştur.

 

 Retarder Sisteminin Özellikleri

 

Retarder nedir ne işe yarar? sorusu kapsamın retarderin teknik özelliklerine bakalım. Retarder, hidrodinamik basınca sahip bir sistemdir. Şaftın uçlarına rotor adlı bir çark yerleştirilir. Stator çarkı ise retarderin gövdesine tutturulmuş bir halde bulunur.

 

Retarder fren pedalına bağlı buluna bir sistem ile harekete geçmektedir. Bazen bu sistem direksiyonun alt kısmında bulunan retarder kolu ile de harekete geçebilir.

 

Şanzımandan gelen şaft hareketi sayesinde rotor çarkı döndürülür. Böylelikle retarder devreye girer ve rotor ile stator arasına yağ pompalamaya başlar. Yağ statorun kanatçıklarına gider ve yavaşlatır, böylelikle rotor da yavaşlar ve araç durur.

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama gibi hizmetler sunan firmamız, retarder sorularınız yanıtlamak için de burada. Müşteri odaklı yaklaşımı benimseyen 5c CarRental firmamız ile tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama hizmeti sırasında da müşterilerimizin ihtiyaçlarını ön plana koyuyoruz.

 

 Retarder Ne İşe Yarar?

 

Retarder ağır vasıtalarda fren amacıyla kullanılır. Araç için sağlıklı ve güvenli bir sistemdir. Retarder sistemi ile birincil frenlerin kullanım ömrü de uzatılmış olur. Bunun yanında yokuş aşağı frenlemenin daha rahat olması için de kullanılır. Retarder fren sistemleri konforlu bir frenleme sağlar, aracın durdurulması yumuşak şekilde gerçekleşir.

 

 Retarder Tipleri

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama hizmeti veren 5s CarRental ile retarder tiplerini inceleyelim.

 

Retarderin temelde iki farklı tipi vardır. Bunlar ‘birincil retarder sistemi’ ve ‘ikincil retarder sistemi’ olarak ayrılmaktadır. Birincil sistem motor ve egzoz freni iken, ikincil sistem elektromanyetik hız kesicidir.