Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gereken Nelerdir Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gereken Nelerdir - 5sCarRental

Blog

Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gereken Nelerdir


Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gereken Nelerdir

Küresel petrol seviyesinde yaşanan sıkıntılara bağlı olarak, artan petrol gider maliyetleri tüketicilerin daha dikkatli ve yakıtı azaltma adına girişimlerde bulunulduğu görülmektedir. Yakıt tüketiminin azaltılması birçok girişimlerin yapılması ile gerçekleşmektedir. Kişilerin maddi kazanç elde etmeleri için yakıt tüketiminin azaltılması, son derece önemli şartların arasında yer almaktadır.
 

Yüksek yakıt maliyet masraflarından kurtulmak için birtakım işlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Söz konusu işlemler sadece bir bileşenin değil, birden fazla bileşenlerin birleşmesiyle tasarrufları edilmektedir. Toplum tarafından yaygın sorulan soruların arasında yakıt tüketimini azaltmak için ne yapmalıyız? Aşağıda belir parametreler yer almaktadır.
 

Aracın Seyir Halindeyken Hızının Azaltılması

Motorlu taşıtlar, belirli hız yaparak seyir süreçlerini yerine getirmektedir. Yapılan hıza bağlı olarak yakıt tüketimi belirlenmektedir. Hız yapılması halinde tüketilen yakıt o oranda artış gösterecektir. Yakıt tasarrufu yapılması için, aracın devir saati ortama 2 ile 3 arasında olması gerekmektedir. Aşırı yapılan hız ve yüksek devirler, aracın motorunu yoracağı gibi yakıt tüketiminin aynı önde arttığı sağlamaktadır. Mümkün oldukça kalkışta düşük vitesler kullanılması, hız ile birlikte yüksek vites tercihlerinin yapılması gerekmektedir. Söz konusu işlemler manuel vitesli araçlar için geçerli olmaktadır.
 

Yakıt Tercihinde Kaliteli Marka Tercihinin Yapılması

Yakıt tercihi yaparken, bilinmeyen ve onay almayan yakıt tedarik firmalarından yakıt alınmaması son derece önemlidir. Ucuz ve ismi bilinmeyen yakıtlar, fazla yakıt tüketiminin ve aracın motoru ile ilgili bazı sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Yakıt belirli süreçlerden geçerek yanma işlemi gerçekleşir, yanma işlemi sonrasında güç, güçten sonra ise hareket meydana gelmektedir. Ucuz olan yakıtların yanma derecesinin zor ve motor bıraktığı plakların büyük arızaların oluşmasına neden olmaktadır.
 

Yakıt Deposunun Kontrolünün Yapılması

Belirli süreçler içerisinde aracın deposu ile ilgili kontroller yapılmalıdır. Sebebi ise yakıt deposunda oluşan sızma ve çatlaklardan dolayı, söz konusu yakıtın dökülmesi ve kolay uçması risklerinin yaşanması kolaylaştırmaktadır. Sadece kişilerin kendi araçları için değil, düşük yakıt tüketimli kiralık araçlar talebinde bulunan kişilerinde yerine getirmesi getirmektedir. Kiralık araçlarda birçok müşteri tarafından aracın kullanılması kaynaklı ve kontrollerin yapılmaması ihtimaline karşı, yakıt deposunun kontrolü yüksek yakıt tasarrufları sağlamaktadır.
 

Araçlarda Fren Kullanımının Yakıt İle İlişkisi

Araç seyir halindeyken fren kullanımına dikkat edilmelidir. Ard arda fren kullanımı yakıt giderlerinde artışa neden olacaktır. Gereksiz yere fren kullanımı ve hızlı araç kullanımına bağlı orak sık sık fren kullanımı yakıt giderlerin arttırmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde oluşan trafik ve yollara bağlı olarak, aşırı hız yapılmaması ve takip mesafelerin belirlenmesi, aracın yakıtıyla ilgili yüksek tasarruflar yapılmasını sağlamaktadır. Fren talebi en çok trafikte kullanılması, şoförlerin trafikte agresif araç kullanımından kaçınması, aracın kendi motor hızıyla hareket etmesi yararlı sonuçlar elde etmektedir.
 

Klima Kullanımı Ve Yakıt Tüketimi

Yakıt tüketimin etkileyen en önemli faktörlerden biri ise klima kullanımı olmaktadır. Kış aylarında klima kullanımı yerine, aracın motorundan aldığı sıcak ile aracın ısıtılması yüksek tasarruflar sağlayacaktır. Yaz aylarında ise, yüksek hızla klima çalıştırmadan kaçınılması rölanti seviyesinde aracın içini normal dereceler kadar soğutulması, tasarruf yapmasına yardımcı olmaktadır. Klima çalışırken kesinlikle camın açılmaması, yaz aylarında soğuk havanın mümkün oldukça aracın içinde olmasını sağlanması önemlidir.
 

Aracın Sabit Durması Halinde Motoru Kapatın!

Aracın sabit ve uzun süre durması halinde, motorun kapatılması tasarruf nedenlerini oluşturmaktadır. Aracın uzun süre sabit durması halinde motorun çalışması, saat başı ortalama 1,5 litre yakıt harcamaktadır. Söz konusu tasarruf, yolda trafiğin oluşması halinde değil, park edilmesi halinde motorun kapatılması gerekmektedir.
 

Aracın Bakım Ve Onarım Hizmetlerinin Yapılması

Araçların belirli dönemlerde periyodik bakım yapmak zorundadırlar. Periyodik bakımlarının zamanın yapılması ve yağ ve hava filtrelerin değiştirilmesi halinde yakıt tüketiminin yüksek oranda düştü görülmektedir. Bakım yapılması durumunda eskiyen parçaların ve hava filtrelerinin temizlenmesi ile aracın daha rahat çalışma durumu, yakıt tüketim miktarında fark edilir düşüşler sağlamaktadır.
 

Araç Kiralarken Yakıt Tasarrufunda Neler Dikkat Edilmelidir?

Araç kiralarken az yakıt yakan araçlar talep edilmektedir. Yakıt tüketiminin az olan araçlar, kişilerin kiraladıkları dönem için daha az gider ve masrafların yapılması sağlaması, tüketicinin daha az yakıt ve tasarruflu araçların kullanımı talebi oluşmaktadır. Ankara havalimanı araç kiralama, bu aşamada model yılı yüksek ve bakımları zamanında yapılan araçların kiralanması ile müşteri memnuniyetini ön plana çıkarmaktadır.
 

Araçlar Seyir Halindeyken Camların Açılması Yakıtı Etkiler Mi?

Araç seyir halindeyken camın açık durması, yakıt tüketimini arttırmaktadır. Aracın içine giren yoğun hava kütlesi, aracın gideceği yol miktarında azalmalarına neden olmaktadır. Dışarıdaki hava aracın içine girmesi, aracın daha zor hareket etme özelliğini engellemektedir. Mümkün oldukça aracın camları kapalı kullanılması yakıt tasarrufun sağlanması açısından önemlidir. Yaz aylarda ise klimanın çalışması durumunda, camların kapalı durmasına dikkat edilmelidir.
 

Aracın İçindeki Gereksiz Fazla Yüklerden Kurtulun!

Gereksiz aracın bagajında yer alan eşyalardan kurtulmak, aracın daha fazla yakıta ihtiyaç olmadan yol yapabilme imkanı sağlamaktadır. Araçtaki yük sayısı ve kişi sayısı arttıkça, daha fazla yakıt talebi oluşmaktadır. Genellikle araçların bagajlarında yer alan gereksiz eşyaların boşaltılması olumlu sonuçlar alınmasına sağlayacaktır.
 

Lastik Basınçların Kontrol Edilmesi

Aracın lastikleri standartlara uygun halde olması, yakıt tüketimin belirlemektedir. Aşırı hava basıncının olması aracın fren özelliğinin kullanılmasın etkilemekte, az hava basıncı olması ise aracın yakıt tüketimini arttırmaktadır. Aracın lastik ebatlarına bağlı, lastiğin üzerindeki yazan basınç değerlerini girerek kullanılması tasarruf imkanı sağlamaktadır.
 

Yüksek Oranda Yakıt Tasarruf Nasıl Elde Edilir?

Araçların tüketim tasarruflarının sağlanması belirli aşamaların yapılması ile gerçekleşmektedir. Yukarıda yer alan maddelerin yapılması halinde, yüksek oranda tasarruf ve gereksiz yakıt tüketiminin önüne geçilmiş olmaktadır. Yakıt tüketiminin azaltılması sadece kişinin maddi kazançlar elde etmesi değil, devlet tarafından faydalar sağlamaktadır. Kendi petrolünü çıkartamayan ülkeler, petrol taleplerini yurtdışından ticaret yaparak alması ve yerel para harcama kalemlerini arttırmaktadır. Devletlerinde bu konuda tasarruf yapmaları son derece önemlidir.
 

Motorun gücünü ve kanalların temizlenmesi açısından bazı takviye ilaçların kullanılması yararlı sonular alınmasını sağlamaktadır. Fakat gerçeği yansıtan ve yeterli onayı alan ürünlerin tercihi önemlidir. Benzin istasyonlarında satılan katlı maddeleri, kurumlaşan bölümlerin açılması ve yakıtın daha rahat yakılmasını sağlanması açısından kullanılması uygun görülmektedir.
 

Motor Boyutuna Göre Yakıt Tüketimin Önemi

Aracın düşük vitesle motorun zorlanması yakıt tüketimini arttırmasını sağlayacağından, aracın motorunun iyi bilinmesi ve şoförün o miktarda tasarruf sağlayacağının göstergesi olmaktadır. Uzun süre aynı aracı kullanan kişiler, daha fazla tasarruf sağlamaktadırlar. Düşük motorlara sahip olan araçlar ile yüksek hız istenilmesi durumunda, yakıt tüketiminin arttığı görülmektedir. Düşük motor gücüne sahip olan araçların yokuş ve araçtaki kişi sayısına bağlı olarak araç yakıt tüketimi talepleri belirlenmektedir

Yakıt tasarruf işlemleri yapılırken, yakıtın cinsi önemli değildir. Benzin, mazot ve gaz gibi yakıt türlerinin hepsinde tasarruf yapılması mümkündür. Artan yakıt fiyatlarına ve küresel yakıt artışlarına bağlı olarak, çoğu kişi şikayetçi olduğu gözlenmektedir. Bu aşamada yeterli tedbir ve önlemlerin alınması uzun süreye yayıldığın (Bir yıl yakıt tüketimi) yüksek oranda tasarruflar sağlanmaktadır.