Yaz Aylarında Araç Bakımları Yaz Aylarında Araç Bakımları - 5sCarRental

Blog

Yaz Aylarında Araç Bakımları


Yaz Aylarında Araç Bakımları

Araçlar özellikle kış aylarında zorlu mevsim geçişleri sebebiyle olduğundan daha fazla efor harcamaktadır. Fren ve balataların daha fazla yıprandığı bu dönemde lastiklerin soğuk hava sebebiyle yıpranması da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeple kış mevsiminden yaz mevsimine geçiş aşamasında araçların bütünüyle kontrolleri sağlanmalı ve araç bakımlarının yaptırılması hem uzun ömürlü olmasına hem de kullanıcıların güvenli şekilde yolculuk yapmaları için oldukça önemlidir.

Araç Bakımı Nedir?

  Bir araç bakımı öncelikle belirli kilometreler içerisinde rutin araç bakımları mevcuttur. Örnek vermek gerekirse bir otomobilin 10.000 km bakımı, 20.000 bakımı ve 50.000 km bakımı şeklinde ayrılmaktadır. Araç bakımlarında motor yağı değişimleri trigel kayışı değişimi, fren ve balataların değişimi veya kontrolleri rot ve balans ayarları lastik değişimleri gibi birçok etken söz konusudur.

 Araç bakımları mutlaka yetkili servisler tarafından gerçekleştirilmelidir. Özellikle garanti kapsamında olan araçların kendi yetkili servisleri dışında bakımları yaptırılması halinde sonrasında oluşabilecek herhangi bir olumsuz durum karşısında garanti kapsamı dışında kalabilmektedir. 

 Yaz aylarına girerken yapılması gereken bir takım araç bakım rutini bulunmaktadır. Bu bağlamda detaylarıyla başlıklarını incelemek gerekmektedir.

 Lastik Kontrolleri ve Değişimleri

 Bir ülkenin coğrafyasına ve o ülkenin mevsimsel geçişleri birbirinden farklılık göstermektedir. Bu yüzden özellikle kış ayları sert geçen coğrafyalarda kışa girerken mutlaka araçlara kış lastikleri takılmalı veya kar lastiği uygulamasına geçilmelidir. Kış aylarında şiddetli kar ve yağmur sebebiyle lastiklerde aşınmalar söz konusu olabilir veya basınç azalması sebebiyle direksiyon ağırlaşmaktadır. Bu yüzden kış mevsiminden yaz mevsimine geçerken lastik kontrolleri yapılmalı ve dört mevsim lastikler uygulamasına geçilmelidir.

 Araçlarda Fren Sistem Kontrolleri

 Fren sistemi bir aracın en önemli güvenlik parçasıdır. Araçların hızla gitmesi ve olması gereken yerde fren sistemi kullanılmasıyla olabilecek en doğru sürede aracın durması önemlidir. Fren sistemi bozuk veya fren yağlarının azalması balataların eskimesi gibi durumlarda aracın kaza yapma riski oldukça yükselecektir. Yetkili servislerin yaz araç bakımları esnasında balata yenilenmesi ve fren sisteminin kontrol edilmesi sağlanmaktadır.

 Motor Bakımı

 Araçların motor bakımları periyodik olarak yapılmalıdır. Motor indiksiyon sistemi ile yakıt deposundan gücünü alarak aracı götüren ana gövde malzemesidir. Periyodik bakımlarda motor yağlarının mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir.

 Araç Havalandırma ve Klima Sistemleri

Araçların kabin içi ısıtma ve soğutma sistemlerini araçların klima sistemi görevlidir. Bu bağlamda klimaların sistemsel olarak kontrolleri ve klima gazının yenilenmesi özellikle insan sağlığı için oldukça önem arz etmektedir. Klima reseptörlerinin temizlenmesi bakterilerin yok edilmesi açısından oldukça önemlidir. Periyodik olarak ortalama yıllık olarak temizlenmelidir.

Filtre Değişimleri

 Araçların yakıt filtrelerinin temizliği ve değişimi önemlidir. Özellikle karbüratöre olan desteği sebebiyle temiz bir filtrenin yakıt tasarrufu bir o kadar artacaktır. Bu nedenle belirli periyotlarda filtrelerinin durumuna göre yetkili servis tarafından değişikliği talep edilmesi halinde onay verilmelidir. Çünkü hava filtre temizliği önemlidir. Kirli ve tıkanmış bir filtre nedeniyle motora temiz hava ulaşmadığından motorun arıza yapmasına sebebiyet verecektir. 

 Yazın Tatile Gitmeden Araç Bakımının Yapılmasının Önemi Nedir?

 Yaz tatili insanların uzun yol yapabildiği hatta ülke değiştirdiği tatiller arasında yer almaktadır. Bu sebeple uzun yola çıkmadan önce mutlaka araçların temel bakımlarının eksiksiz yapılması çok önemlidir. Araç bakımı dışında araç sigortalarının yapılması, Araç muayenelerinin tam olmasına dikkat edilmelidir. Uzun yollar içerisinde yollarda lastiklerin tam performans göstermesi adına lastik kontrollerinin tam anlamıyla elden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeni lastikler ile değiştirilmesi gerekmektedir.

 Acil durum söz konusu olması halinde levye, kriko, stepne, ilk yardım çantalarının tam olmasına özel gösterilmelidir. Araç dış temizliğine önem verilmeli araç silecekleri kontrol edilmeli ve herhangi bir deformasyon olması halinde cam sileceklerinin değiştirilmesi, cam suyunun doldurulması gerekmektedir. Araçların rot ve balans ayarlarının kontrolleri lastiklerin kontrolleri ile doğru orantılıdır. Bu bağlamda direksiyonun ağırlaşmaması ve lastiklerin üzerine fazla yük binmemesi adına önemlidir.

 Aküler araçların elektrik akımını sağlayan parçalardır. Farların çalışması, klima kontrolü, medya oynatıcısının aktif olması ayrıca tüm araçların iç aksamlarının otomatik sistemle çalışması akünün sağlıklı olmasına bağlıdır. Araçların aküsü bireysel olarak kontrol edilecekse dikkat edilmesi gereken bir takım kurallara uymak gerekmektedir.

 

 - Akü sıvısı asitlidir. Dolayısıyla çıplak el ve çıplak gözle akü değişimi yapılmamalıdır. Mutlaka gözlük ve eldiven kullanılması gerekmektedir.

 - Tel bir fırça ile akü kutuplarının ve kablo başlarının fırçalanması önemlidir. Böylece oksitlenmenin önüne geçilecektir.

 -Akü kapaklarının açılarak içerisindeki sıvının kontrolü sağlanmalıdır. Akü sıvısı saf sudan oluşmaktadır. Bu sebeple saf su eksilmesi söz konusu ise ilave edilmelidir.

 

 Araç Muayenesi Nedir?

Araç muayenesi TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilen ve belirli bir yaşa gelmiş araçların trafiğe çıkmasında sakınca olmaması konusunda yapılan bir muayene çeşididir. Araç muayene periyodlarına bakılacak olursa 3 yaşını dolduran tüm araçların araç muayenelerinin 2 yılda bir yapılması kanuni zorunluluktur. Araç muayeneleri randevu sistemi ile internet TÜVTÜRK sitesinden online randevu alınarak gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda muayene sonucunda ruhsata işlenmektedir. Böylece araçların özellikle uzun yola çıkacak olan araçların güvenli sürüşü sağlanmış olmaktadır. 

 Araç bakım süreci ile araç muayenesi karıştırılmamalıdır. Araç bakım periyodları yetkili servisler tarafından sağlanmaktadır. Garantisi bitmiş araçların güvenilir araç servisleri tarafından bakımları gerçekleştirilmekte ve gereken parça temini sağlanmaktadır.